W zależności od ilości danych do przetworzenia generowanie pliku może się wydłużyć.

Jeśli generowanie trwa zbyt długo można ograniczyć dane np. zmniejszając zakres lat.

Artykuł

Pobierz BibTeX

Tytuł

Influence of Technological Parameters on the Isomerization of Geraniol Using Sepiolite

Autorzy

[ 1 ] Wydział Techniczny, Akademia im. Jakuba z Paradyża | [ P ] pracownik

Dyscyplina naukowa (Ustawa 2.0)

[2.6] Inżynieria chemiczna

Rok publikacji

2020

Opublikowano w

Catalysis Letters

Rocznik: 2020 | Tom: 150

Typ artykułu

artykuł naukowy

Język publikacji

angielski

Słowa kluczowe
EN
  • isocembrol
  • nerol
  • temperature
  • thunbergol
  • reaction time
  • citrals
  • linalool
Streszczenie

EN In the current study, the isomerization of geraniol over a natural sepiolite as a catalyst was investigated and optimized. Prior to application in the isomerization process, the physical and chemical properties of sepiolite were characterized using a battery of instrumental techniques, including XRD, nitrogen adsorption at 77 K, SEM, EDXRF, UV–Vis and FT-IR. Results indicated that geraniol isomerization is very complicated due to the large number of reactions taking place. The catalytic studies showed that the main reaction products were β-pinene, ocimenes, linalool, nerol, citrals, thunbergol and isocembrol; all chemical products with commercial applications. The quantity of each of these products depended on the temperature, catalyst content and reaction time employed in the isomerization process. During the current study, these parameters were varied in a step-wise approach over the ranges 80–150 °C (temperature), 5–15 wt% catalyst content and reaction time of 15–1440 min. As linalool is one of the most commercially important reaction products, the geraniol isomerization method was studied to identify conditions producing the highest selectivity for this compound. The most beneficial conditions for geraniol conversion and linalool formation were established as a temperature of 120 °C, catalyst content of 10 wt% and a reaction time of 3 h.

Strony (od-do)

901 - 911

DOI

10.1007/s10562-019-02987-1

URL

https://link.springer.com/article/10.1007/s10562-019-02987-1

Typ licencji

CC BY (uznanie autorstwa)

Wersja tekstu w otwartym dostępie

ostateczna wersja opublikowana

Data udostępnienia

11.10.2019

Czas udostępnienia publikacji w sposób otwarty

przed opublikowaniem

Punktacja Ministerstwa / czasopismo

70,0

Punktacja Ministerstwa / czasopismo w ewaluacji 2017-2021

70,0

Impact Factor

3,186