W zależności od ilości danych do przetworzenia generowanie pliku może się wydłużyć.

Jeśli generowanie trwa zbyt długo można ograniczyć dane np. zmniejszając zakres lat.

Artykuł

Pobierz BibTeX

Tytuł

KONCEPTUALIZACJA ZMYSŁU SMAKU W TWÓRCZOŚCI JERZEGO PILCHA

Autorzy

[ 1 ] Wydział Humanistyczny, Akademia im. Jakuba z Paradyża | [ P ] pracownik

Dyscyplina naukowa (Ustawa 2.0)

[1.5] Językoznawstwo

Wariant tytułu

EN CONCEPTUALIZATION OF TASTE IN THE WORK OF JERZY PILCH

Rok publikacji

2022

Opublikowano w

Prace Filologiczne

Rocznik: 2022 | Tom: LXXVII

Typ artykułu

artykuł naukowy

Język publikacji

polski

Słowa kluczowe
EN
  • taste, perception, food names, drink names, theory of Frame Semantics
Streszczenie

EN The article is devoted to the conceptualization of the sense of taste in selec- ted texts by Jerzy Pilch. The way of presenting the sense of taste was prepared according to the methodology of Charles Fillmore’s interpretative framework. Each and every human activity, including sensory cognition and taste, can be included in a network of categories to which the concepts describing a given activity belong. Selected works by Jerzy Pilch present the category of objects of taste perception, i.e. the names of food and drink are most frequently presented. The novel Pod Mocnym Aniołem most often describes drink - ing alcohol and uses many names for alcohol. The other novels focus on food. Jerzy Pilch very efficiently presents the world of alcoholics and feast life. The descriptions of the food reflect the traditional way of eating in Poland, in which meat products, appetizers and sweet desserts predominate. Vegetables and fruits occupy a small part.

Strony (od-do)

107 - 130

DOI

10.32798/pf.1043

URL

https://www.journals.polon.uw.edu.pl/index.php/pf/article/view/1043

Typ licencji

CC BY-NC-ND (uznanie autorstwa - użycie niekomercyjne - bez utworów zależnych)

Tryb otwartego dostępu

otwarte czasopismo

Wersja tekstu w otwartym dostępie

ostateczna wersja opublikowana

Data udostępnienia

12.2022

Czas udostępnienia publikacji w sposób otwarty

w momencie opublikowania

Punktacja Ministerstwa / czasopismo

70,0